Wat is een cobot?

Cobots zijn collaborative robots, dit betekent dat ze kunnen samenwerken met mensen. Ze vereisen niet de veiligheidsmaatregelen van een industriële robot, zijn eenvoudiger te programmeren en ook goedkoper. Daarom maken ze automatisatie mogelijk op de werkvloer van ook kleinere en middelgrote bedrijven.

Samenwerkend en veilig

Een cobot kan voelen wat er rondom hem gebeurt en zal trager bewegen of volledig stoppen wanneer nodig. Met sensoren voelt hij wanneer zijn beweging wordt gehinderd, en je kan hem stoppen met een simpele aanraking, net zoals je iemand op de arm zou tikken om zijn aandacht te vragen.

Geen hek eromheen, geen extra plaats nodig

Een cobot hoeft niet afgeschermd met een veiligheidshek zoals een industriële robot. Hierdoor kunnen ze overal ingezet worden, ook op de werkvloer van kleinere bedrijven.

Wat kan een cobot doen?

Afhankelijk van de taak kan je een cobot uitrusten met mechanische, magnetische of vacuümgrijpers. Ze kunnen tot 14kg gewicht verplaatsen in een straal van 110 centimeter.

Mogelijke taken zijn: sorteren, inpakken, palletiseren, … Een cobot is uitstekend in het doen van dingen die mensen repetitief, geestdodend en saai vinden. Maar tegelijkertijd heeft hij een precisie van 0,05 tot 0,1 mm, dus een cobot kan ook assembleren, schroeven, lijmen, ontbramen, polijsten, … zelfs lassen.

In een typische collaboratieve opstelling doet een cobot het zware of repetitieve deel van een opdracht, terwijl zijn operator de kwaliteitscontrole of meer delicate details voor zijn rekening neemt.

Cobot en operator kunnen ook alternerend werken, om de beurt, bijvoorbeeld in assemblage. De cobot overhandigt een item aan zijn operator, die de volgende stap in de assemblage doet. De daaropvolgende stap is weer voor de cobot, die dan opnieuw het item aan de operator geeft,… Enzoverder, totdat het proces is voltooid.

Eenvoudig te programmeren

Je kan een cobot tonen wat moet gebeuren door simpelweg de arm vast te nemen en de bewegingen voor te doen. Maar voor meer nauwkeurigheid kan je ze ook meer traditioneel programmeren, met pijltjestoetsen, een touchscreen of software.

Snelle installatie

Doordat ze kleiner zijn en er geen hek rond moet, kan een cobot vaak in bedrijf worden gesteld in een dag. De installatie van een industriële robot daarentegen kan een paar weken duren.

Flexibeler

Een industriële robot zal één ding op één vaste plek doen, vastgeklonken aan de vloer. Een cobot, die klein en licht is, kan overal in het productieproces worden ingezet, indien nodig met andere grijpers. Eén cobot kan verschillende part-time jobs hebben.

Snellere terugverdientijd

Cobots zijn kleiner, lichter, slimmer, maar ook goedkoper. Een cobot kost tussen de € 25000 en € 40000. De investering kan meestal op minder dan een jaar worden terugverdiend.

Om er zeker van te zijn of een van onze cobots de beste oplossing is hoeft u hem niet meteen te kopen. Ze kunnen op proef. U kan altijd eerst de cobot huren of leasen.